De acceptgiro verdwijnt in 2023

Acceptgiro verdwijnt

De acceptgiro verdwijnt. Over anderhalf jaar is het niet meer mogelijk om met een acceptgiro te betalen. Currence de producteigenaar stopt op 1 juni 2023 met het aanbieden en ondersteunen van het bekende gele papiertje omdat Nederlanders er steeds minder mee betalen.

Het gebruik van de acceptgiro is de laatste jaren met 30% per jaar teruggelopen. Het aantal bedrijven en instellingen dat nog acceptgiro’s verstuurt, daalt erg snel. In de afgelopen twaalf maanden halveerde het aantal verzenders van 15.000 naar 7700. We weten dat negen van de tien gedrukte acceptgiro’s tegenwoordig elektronisch worden betaald – via internetbankieren of mobiel bankieren – en vervolgens weggegooid.

Acceptgiro verdwijnt naar het museum

Al eerder was besloten dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen maar dat werd in 2017 voor onbepaalde tijd uitgesteld. De reden voor uitstel was dat vooral goede doelen nog veel acceptgiro’s verstuurden. Er werd verondersteld dat mensen die een acceptgiro ontvangen sneller tot een donatie overgaan.

Tikkie QR code en andere alternatieven

Inmiddels zijn er goede alternatieven voor de acceptgiro ontwikkeld. Per slot van rekening was in 2017 al bekend dat het gebruik van de acceptgiro ooit eindig was. Met deze wetenschap, lanceerde Nic. Oud in maart 2019; Tikkie, direct mail met gepersonaliseerde Tikkie QR code in samenwerking met Tikkie.

direct meil met Tikkie QR

Door een gepersonaliseerde Tikkie QR code op een brief, kaart of direct mailing te printen, kun je direct vanaf papier een product te bestellen of een bedrag overmaken. Je scant de QR met je smartphone, om vervolgens direct de betaling online af te ronden via de eigen bank. Een Tikkie QR is een zeer gebruiksvriendelijk betaalmiddel. Het is veilig, snel en makkelijk. Gebruikers van Tikkie QR bevestigen ons dat het de conversie op hun direct mail verhoogt!

Tikkie instructie

 

Wil je meer informatie over de Tikkie QR code voor direct mail?

Download de Toolkit

Betaalverzoeken met Betaalinstructie en een QR-code

Als je een factuur en/of betaalverzoek per post of elektronisch verzendt, kun je ook het sjabloon voor Betaalinstructie gebruiken.

Op de Betaalinstructie staan de betaalgegevens in de volgorde waarin ze moeten worden ingevuld bij internetbankieren, mobiel bankieren of op een overschrijvingsformulier:

  • Te betalen bedrag
  • Naam van de begunstigde
  • IBAN van de begunstigde
  • Betalingskenmerk of omschrijving

Om betalen makkelijk te maken, kun je de Betaalinstructie combineren met een QR-code. Een QR-code kan behalve met een e-mail ook op brief of direct mail worden geprint en verzonden. De betaling kan dan snel, makkelijk en foutloos worden uitgevoerd door de QR-code met een smartphone te scannen. Alle betaalgegevens worden dan automatisch klaargezet in de bankapp, zodat de betaler niet zelf zijn gegevens hoeft over te tikken. De QR-code mag een generieke QR-code voor Europese overboekingen zijn of een iDEAL QR-code.

Gebruikt jouw organisatie nu nog de acceptgiro en wil je weten welk alternatief het meest geschikt is?

Neem contact met ons op!