Diensten van PostNL veranderen per 1 januari 2023

De producten, diensten en tarieven van PostNL gaan per 1 januari 2023 veranderen. Hiermee sorteren ze voor op de toekomst, waarbij de verwachting is dat het postvolume in Nederland per jaar met 8-10% blijft dalen.

De belangrijkste veranderingen bij PostNL vanaf 1 januari 2023 op een rijtje:

 • De zaterdagbezorging is alleen nog beschikbaar met 24-uurs levering
 • 48-72 uurs vervalt
 • Er blijven 4 verzendopties: 24-uurs, Vaste bezorgdag, Next Week (Vast en Flex)
 • Periodieken kunnen niet meer 24-uurs verzonden worden
 • Periodieken(contracten) worden afgebouwd door PostNL, maar zijn nog wel mogelijk via Nic. Oud
 • De gewichtsklassenstaffels van partijenpost worden aangepast met grotere gewichtsklasse

De veranderingen die PostNL gaat doorvoeren, hebben gevolgen voor de verzendingen. Wil je weten wat de beste opties zijn voor jouw verzendingen? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Nic. Oud.

Neem contact op met Nic. Oud.

Aanleveren en bezorgen, de dienstverlening verandert bij PostNL

De grootste veranderingen vinden plaats in de dienstverlening. In de servicekaders van aanlevering en de bezorging verandert het volgende:

 • Optie 48 – 72 uurs bezorging verdwijnt
 • Zaterdag bezorging alleen nog met 24- uurs

Verzendopties via Nic. Oud:

24-uurs, Vast bezorgdag en Next week Flex & Vast

 

VASTE BEZORGDAG

Vast staat voor de vaste bezorgdagen in de week waarop de post ‘valt’, dat wil zeggen, wordt bezorgd.

 • aanleveren op maandag of dinsdag dan valt de post dezelfde week op donderdag of vrijdag
 • aanleveren op woensdag, donderdag of vrijdag, de post valt de week erna op dinsdag – woensdag

NEXT WEEK FLEX

Aanleveren met Flex kan van donderdag t/m vrijdag. De postpartij wordt één week na de aanlevering bezorgd, de week daarop op  dinsdag t/m vrijdag. Je kunt geen bezorgdag kiezen. PostNL bepaald wanneer de post valt. De postpartij moet uiterlijk worden voorgemeld op de woensdag vóór 12-uur voorafgaand aan de week van de bezorging. De dag van aanlevering is hierbij niet van belang, de voormelding moet plaatsvinden op de woensdag.

Flex samenvatting:

 • Aanlevering van donderdag t/m vrijdag
 • Valt de week daarop van dinsdag t/m vrijdag
 • Vooraanmelden op de woensdag voor 12-uur

NEXT WEEK VAST

Aanleveren met Next week vast kan van donderdag t/m maandag. De postpartij wordt op te kiezen koppeldag bezorg (dinsdag/woensdag of donderdag/vrijdag). De postpartij moet uiterlijk worden voorgemeld op de woensdag vóór 12-uur voorafgaand aan de week van de bezorging.

VAST samenvatting:

 • Donderdag aanleveren valt op dinsdag woensdag
 • Vrijdag, maandag aanleveren valt op donderdag, vrijdag
 • Vooraanmelden op de woensdag voor 12-uur

24- UURS

Gelukkig blijft er wel nog iets hetzelfde, namelijk de 24-uurs optie. Aanleveren op maandag, bezorging op dinsdag enzovoorts. Bezorging op zaterdag is alleen nog mogelijk met de 24-uurs optie.

Indeling van poststukken voor partijenpost

Om de gewichtscategorieën eenvoudiger te maken, worden de gewichtsklassen veranderd. Het onderscheid tussen verschillende type post verdwijnt. Een direct mail of een brief, post is post voor PostNL. Het type post is ingedeeld op de manier waarop PostNL de post verwerkt. De nieuwe indeling van soorten poststukken is als volgt:

Categorieën post

Gewichtscategorieën binnenland

Hieronder een overzicht van de verschillende type poststukken, onderverdeeld in de gewicht categorieën met de mogelijke verzendoptie. Neem voor buitenlandse categorieën en de per 1 januari geldende tarieven voor binnen- en buitenlandse verzendingen contact met ons op! 

Categorieën binnenland

Besparen verzenden Nic. Oud

Periodieken

De lopende contracten voor periodieken worden afgebouwd. Vanaf 1 januari 2023 worden er geen nieuwe contracten meer afgesloten met bedrijven die op jaarbasis minder dan 100.000 periodieken verzenden. De bestaande contracten met minder dan 100.000 periodieken worden wel uitgediend.  Een uitgave is een periodiek als het gaat om een publiekstijdschrift, opinieblad, nieuwsblad, dagblad, vakblad op aanvraag (abonnement of controlled circulation) of verenigingsblad van een niet-commerciële vereniging.

Verstuur je periodieken? Vraag naar onze maatwerk aanbiedingen!

Contact

Prijsstijgingen

Net als voorgaande jaren ontkomen de posttarieven niet aan een prijsstijging. Als onze tarieven bekend zijn dan brengen wij onze afnemers op de hoogte. Heeft u vragen? Neem contact op met de verzendspecialisten van Nic. Oud.