Waarom gebruiken we plastic verpakkingen?

Folienverpackung

Iedere dag gebruiken we kunststoffen oftewel plastics. Een wereld zonder plastic is ondenkbaar en leidt ook zeker niet tot een duurzamere toekomst. In tegenstelling tot de berichtgeving in de media en de roep om te stoppen met het gebruik van plastics, kunnen we in onze moderne maatschappij helemaal niet zonder! Iedere dag gebruiken we honderden producten gemaakt van kunststoffen, van wekkerradio tot autobumper, van verpakking en bouwmaterialen tot medische apparatuur. Het gebruik van kunststof draagt bij aan een veilig, gezond en comfortabel leven.

Plastic verpakkingen

Met 40% is de verpakkingssector in Europa de grootste gebruiker van kunststoffen. Met plastic verpakkingen kun je denken aan de verpakkingen die producten beschermen. Het zorgt ervoor dat etenswaren, hygiënisch, veilig en langer bewaard kunnen worden. De verpakking voorkomt ‘voedsel’ verspilling. Daarnaast zijn de verpakkingen door het plastic materiaal erg licht. Lichter dan papier, karton, glas en blik. Kortom, plastic verpakkingen zijn erg belangrijk en onmisbaar in onze samenleving.

Dagelijks gebruik

Veel meer producten die wij dagelijks gebruiken zijn van kunststof gemaakt. Denk maar aan speelgoed, cosmetica, huishoudelijke artikelen, (sport)schoenen of (sport)kleding, waarin ook veel kunststof is verwerkt om te zorgen dat het licht en comfortabel te gebruiken is. En vergeet ook niet de medische toepassingen zoals: bloedzakken, katheters, protheses en ook hartkleppen. Kunststof heeft enorm geholpen bij de medische ontwikkeling in laatste 50 jaar. En wie weet kunnen er in de toekomst wel kunststof organen worden geïmplanteerd?

Lees hieronder meer over de sectoren waarin plastics duurzaam worden toegepast

Rethink Plastics;  lees de 8 feiten en fabels over plastics

Er heerst momenteel veel onbegrip over plastic. Zo wordt plastic veel (soms onterecht) bekritiseerd op social media. Op de website https://www.rethinkplastics.nl/ vind je genuanceerde informatie over het gebruik van plastics. Rethink is een gezamenlijk initiatief van de kunststof producerende en kunststofverwerkende industrie in Nederland.

De onderstaande 8 linkjes leiden je naar de Rethink Plastics website. Hier lees je de fabels die voornamelijk zijn gebaseerd op de misvattingen die heersen onder de Nederlandse consument. De feiten geven weer hoe het werkelijk zit.

  1. Is de wereld beter af zonder plastics?
  2. Veroorzaakt ons gebruik van plastic de plasticsoep?
  3. Zijn plastic tasjes echt slecht?
  4. Is het gebruik van plastic wel veilig?
  5. Lost biologisch afbreekbaar plastic het zwerfaval probleem op?
  6. Zitten komkommers onnodig in plastic?
  7. Wordt ons plastic wel gerecycled?
  8. Welke belangrijke bijdrage levert plastic bij wind en zonne-energie?

Transport en plastic

De transportsector gebruikt 9% van het kunststof in Europa. Om lichtere transportmiddelen mogelijk te maken, is kunststof belangrijk. Auto’s en vliegtuigen worden lichter door het gebruik van plastics en dat zorgt voor een belangrijke besparing op brandstof en daarmee is er minder CO2 uitstoot.

De belangrijkste onderdelen die uit kunststof worden geproduceerd zijn: Folies voor veiligheidsglas en isolatie, profielen voor technische en bescherming strips, comfortschuim voor hoofd- en armsteunen, technische spuitgietstukken voor delen van de binnenbekleding van de carrosserie, bumpers, wieldoppen, spiegelbehuizing en handvatten, geblazen reservoirs voor brandstoftank, remvloeistoftank en luchtkanalen.

Plastics in de bouw

20% van het gebruik van kunststof is voor bouw en constructie. Hiermee is dit de tweede belangrijkste sector. Kunststoffen hebben verschillende belangrijke eigenschappen die de bouwsector toegevoegde waarde geven. Het heeft een lange levensduur en is daarom duurzaam in gebruik voor onder andere voor raamprofielen en buizen. Het zorgt voor een effectieve isolatie voor koude en warmte, dat bespaart energie en beperkt geluidsoverlast.

Elektronische apparaten

Kunststoffen zijn onmisbaar bij elektrische en elektronische toepassingen, alleen al omdat ze een ideale isolatie bieden. Denk aan eenvoudige bekabeling en huishoudtoestellen tot mobieltjes, laptops en beeldschermen. Vele nieuwe ontwikkelingen binnen de elektrische en elektronische sector zijn gebaseerd op de laatste generatie en nieuwste ontwikkelingen van kunststoffen. Toestellen worden hierdoor alsmaar kleiner en lichter.

Plastics in Land- en tuinbouw

Het toenemende gebruik van kunststoffen in de land- en tuinbouw hebben ervoor gezorgd dat de gewassenteelt toeneemt ondanks de hogere kwaliteitseisen van de voeding en het milieu. 3% van het totale gebruik van kunststof is voor land- en tuinbouw. Het gebruik van kunststof zorgt voor een grotere en vroegere oogst, minder gebruik van pesticiden en herbiciden, betere bescherming van onze voeding en een efficiënter grondwaterbeheer. Allerlei folies in land- en tuinbouw, voor het inkuilen van voedergewassen, serrebouw en grondbedekking, zorgen voor een hoger rendement met minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Bronvermelding:

De informatie op deze pagina is afkomstig van de website: https://www.rethinkplastics.nl/

PlasticEurope, verenging van Kunststofproducenten

Federatie NRK, behartigt de belangen van de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie